fredag 29. august 2008

Eple i mat

Jeg er en slik epleallergiker. Allergien min kom da jeg var rundt syv år. Før den tid var epler noe av det beste jeg visste. Å derfor måtte leve med vissheten om at jeg aldri igjen kunne spise det beste jeg visste kunne altså fort drive selv den sterkeste til det sanne vanvidd. Jeg bestemte meg følgelig for en ny strategi. Eplehat. Det funket ganske godt i mange år. Selvfølgelig ble alt vanskeligere når personer som mamma glemte hva jeg var allergisk for. Selv da jeg bodde hjemme.

Et eksempel på det er julaften. Hver jul så lenge jeg kan huske har vi spist fruktsalat til dessert. De aller fleste fruktsalater inneholder eple. Tenk at det er ikke mer enn åtte år siden mamma kom på at kanskje vi kunne ha eplebitene utenfor salaten. Da hadde jeg vært allergisk for epler i syv år. Og selv da måtte bestemoren min minne mamma på det.

Så nei. Det har ikke alltid vært lett. Til jeg oppdaget at jeg kan spise kokte epler. NAM! Det er selvsagt ikke like godt, men det er bedre enn ingenting. Når man da legger til at epler slett ikke er dyrt, kan det jo være riktig så spennende med epler i middagssammenheng. Følgende rett er en rett som virker adskillig særere enn hva den smaker. Jeg husker selv hvor meget jeg rynket på nesen da jeg ble servert en enklere variant av denne. Inntil jeg tok en bit og innså at det smakte veldig godt.

Jeg kommer til å merke de vitale ingrediensene, og så kan økonomien og smak avgjøre hva man har oppi i tillegg av de andre ingrediensene. En annen ting å merke seg er at alle mine ingredienser er tatt litt på øyemål, så det er ikke nødvendig å være pinlig nøyaktig. Fra og med idag heter denne retten What?! Apples and Fish? You Crazy Person!


”WHAT?! Apples and Fish? You Crazy person!”
Tilberedningstid: 15-20 min
Porsjoner: 1-2
Nok pasta til én porsjon:*< 10,-
1 ts Salt: <1,-
2 ss olje: <1,-
1/3 squash: 4,- (12,-/stk)
1 boks tunfisk: 5,-(10,-/2stk)
½ eple: ca 2,- (13,-/kg)
½ løk: ca 2,- (8,-/2 stk)
2 ss soyasaus: <5,-
TOTAL PRIS: ca 15,-

Kok opp vann med 1 ss olje og saltet. Kok pasta som anvist på pakken. Mens vannet koker opp og pasten koker kutter du opp grønnsakene og eplet. Stek squash i resten av oljen, etter en liten stund har du oppi eplet, deretter løken. Når grønnsakene er gjennomstekte har du oppi tunfisken. Hvis du bruker tunfisk i olje kan du tømme hele sulamitten oppi pannen**, men hvis det er tunfisk i vann må du tømme ut vannet først. Vær rask nå! Rør fort rundt så ikke tunfisken svir seg til pannen. Etter en kort stund tar du pannen av platen og heller over den ferdigkokte (og ferdigavrente) pastaen. Hell over soyasaus og rør rundt. Spis.

* Jeg er ikke så flink på å beregne pasta, så velg selv mengden du tror du kommer til å orke. Eller bruk en pastamåledings.

** Her ville jeg om jeg har valget brukt en lett panne (Sauteringspanne, eller teflon) eller en wok. Dersom du bare har én stekepanne, og det er den store jernstekepannen du arvet av tante Ragnhild, er den selvsagt også brukbar.

Ingen kommentarer: